Børsen 17. marts 2015

http://multimedia.pol.dk/archive/00916/faste_batteri_bygni_916060a.bmp

Tårnet. Arkitemas tårn består af kuber der er stablet og drejet - Foto: Arkitema Architects

AVISEN Af Tor Johannesson

 

Med et nyt lån på 300 mio. kr. til bygge- og ejendomskoncernen Bach Gruppen har Pensam rundet 2 mia. i direkte udlån til danske virksomheder

De overvejede både at låne i banken og udstede virksomhedsobligationer, men bygge- og ejendomskoncernen Bach Gruppen fandt i stedet 300 mio. kr. til et stort byggeprojekt på den såkaldte batterigrund i København hos pensionskassen Pensam.

"Vi har lavet en femårsplan, og her har vi fået finansieret hele femårsplanen i et hug. I pengeinstitutterne tænker man måske et år frem ad gangen," fortæller Palle Buhl Jørgensen, direktør i Bach Gruppen, om baggrunden for valget.

Netop den langsigtede investering fra pensionsselskabernes side er en fordel i forhold til banklån, der typisk er mere kortsigtede.

"Det giver os ro til at arbejde med de ting, som det handler om, og få skabt de ting, som finansieringen giver mulighed for at skabe," siger Palle Buhl Jørgensen.

Slipper for prospekter

Det andet alternativ, som virksomheden overvejede, var at udstede obligationer.

Men også her har lånet fra pensionskassen sine fordele. F.eks. skal virksomheden ikke til at udarbejde prospekter og efterleve de oplysningskrav, der gælder virksomheder, som har udstedt værdipapirer.

"Det er simplere. Der er færre involveret, det er enklere, og der er ikke så mange specielle krav, der bliver stillet," siger Palle Buhl Jørgensen.

Han fremhæver desuden, at det har været en fordel, at Pensam selv har erfaring fra ejendomsmarkedet.

"Da vores femårsplan primært går på at udvikle grunden i København, er det klart, at det er en stor fordel, at man har nogen, der har indgående kendskab til, hvordan investeringsmarkedet for ejendomme er i København p.t.," siger Palle Buhl Jørgensen.

Lånet til Bach Gruppen bringer Pensams samlede direkte udlån til virksomheder op over 2 mia. kr. Det drejer sig især om udlån af risikovillig kapital, som bankerne er mere forsigtige med.

"De giver banklån, men vil ikke tage risiko, der ligner aktierisiko. Det gør vi heller ikke, men når man giver ansvarlige lån, er man selvfølgelig tæt på, for når egenkapitalen er væk, er du den næste i rækken," siger Benny Buchardt Andersen, investeringsdirektør i Pensam.

Fleksible på vilkår

Udlånsprogrammet startede i 2009, og en del af lånene er derfor allerede blevet betalt tilbage. Indtil videre uden nogen tab.

Bach Gruppen er ifølge ham et godt eksempel på, hvorfor virksomheder vælger et lån fra pensionskassen.

"Vi er fleksible på vilkår. Når vi kan se, at det er et pant, vi forstår, som en byggegrund centralt i København," siger Benny Buchardt Andersen.

Her har Pensam fået en option på at købe byggeriet efterfølgende. Derudover giver det en ekstra sikkerhed for Pensam, at de selv har erfaring med ejendomsbyggeri.

"Hvis det går galt og låntager ikke kan betale renter og afdrag, er det et sted, hvor vi gerne vil investere i et byggeri selv," siger Benny Buchardt Andersen.

Hvis der er tale om en virksomhed, der opererer på et område, som Pensam ikke selv har ekspertise i, allierer pensionskassen sig altid med en samarbejdspartner der har. Det kan f.eks. være en kapitalfond.

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/107488/artikel.html#ixzz3UvuGCiQk